1986

Andrej Pompe
Brane Vidan
Suzana Jeklic
Mark Čuček
Dušan Zupančič

 


 

 

foto:
Dušan Arzenšek

Hiter prodor na slovensko glasbeno sceno

Skupina panda obstaja od leta 1986, natančneje od spomladi 1986, ko je slovensko javnost presenetila z zmago na pop delavnici s skladbo Lino. Takratna zasedba, Suzana Jeklic - vodilni glas, Andrej Pompe - klaviature in spremljevalni glas, Mark Čuček - kitara, Brane Vidan - bas in Dušan Zupančič - bobni je z omenjeno skladbo zaznamovala Pando kot originalen, prepoznaven, samosvoj, inventiven slovenski bend, ki je ujel svoj trenutek v času in ga z neobčutljivostjo na trenutne trende uspel obdržati vse do danes.

Ugrizni me če upaš

Prva zasedba je izdala projekt imenovan Ugrizni me, če upaš iz katerega se predvsem spominjamo petih skladb, naslovne Ugrizni me, če upaš, zmagovalne Lino, strastne Hvala za denar, namigujoče Stoje in lirične Bele noči. Ta prvi album je med drugim dokazal, da je Suzana Jeklic poleg pevke tudi odlična tekstopiska. Kakovost njenih besedil se je potem z leti samo še stopnjevala.
Skupina je v tistih časih mnogo nastopala tako na plesih kot raznih koncertih po Sloveniji.

 

 

 

 


1987

Mark Čuček
Suzana Jeklic
Andrej Pompe
Brane Vidan
Dušan Zupančič

 


foto:
Jože Suhadolc

Ohranimo našo vrsto

Nastop na pop delavnici 89 s skladbo Ohranimo našo vrsto je Pando močno utrdil v vrhu slovenske zabavne glasbe. Skladba je govorila o Darwinu, o človeški vrsti in o tem, kako naj Slovenci svojo vrsto čim bolje poskrbimo za naše ohranjanje, za naše bivanje tudi v prihodnosti.
Končni rezultat festivala je bilo tretje mesto občinstva in pohvale strokovne žirije.

V vročici noči

Kadrovske spremembe so bile znanilke drugega obdobja, katerega rezultat je bil projekt V vročici noči. Stara zasedba je doživela močne spremembe, ki pa niso usodno vplivale na začrtano pot Pande od samega začetka. Od prvotne zasedbe sta ostala le Suzana in Andrej, novi člani pa so postali Samo Pirc - kitara, Vlado Pirc - bas inTomo Tomšič - bobni. Album v Vročici noči je prispeval celo vrsto sedaj že legendarnih Pandinih hitov: Nepremagljivi, Da bo jutri še en dan, Ohranimo našo vrsto, Daleč stran, Kako ga čutim. Slednja je nastala iz zelo priljubljenega reklamnega jingla, temo na saksofonu je odigral Milko Lazar. Skladba Ohranimo našo vrsto je bila uvrščena na tretje mesto pop delavnice leta 1989, ena najlepših ( Pandin evergreen ) Da bo jutri še en dan, pa se ni uvrstila na izbor za evrovizijo. Nepremagljivi so dlje časa zasedali prvo mesto slovenskih glasbenih lestvic.

1988


Prva sprememba: Samo Pirc, kitara in Vlado Pirc, bas.


1989

Druga sprememba :
Tomo Tomšič, bobni

foto:
Jože Suhadolc


1990

Vlado Pirc
Samo Pirc
Suzana Jeklic
Tomo Tomšič
Andrej Pompe


 
foto: Sešek

 

Panda v slovenskem celovečercu

Popularnost skupine in njen pop-kulturni predznak sta botrovala povabilu na snemanje enega od ključnih prizorov v filmu Nekdo drugi v režiji Boštjana Vrhovca. Konceptu filma je najbolj ustrezala skladba Nepremagljivi.

Kako je to lepo

Tretja korenita sprememba, ki je doletela pando, je bila zamenjava na mestu glavnega vokala. Suzano Jeklic je zamenjala Suzana Werbole, ki je z velikim entuzijazmom in ljubeznijo do Pande v zelo kratkem času več kot uspešno zamenjala Suzano Jeklic, ki je bila v taistem letu razglašena za pop pevko leta.
Suzana Werbole je debitirala v Pandi s skladbo Kako je to lepo na Pop delavnici 1991 v Grižah. Zelo uspešno 4 mesto.

Indonezija, potovanja. Potepanja.

Prva leta tranzicije skupine z novo vokalno solistko so minevala na različne načine, tudi tako, da je npr. basist Vlado za nekaj mesecev “izginil” daleč na vzhod sveta in odkrival tamkajšnje življenje z novih zornih kotov. Še ena kadrovska se je zgodila v tem času: Toma Tomšiča je na bobnih zamenjal Damjan Mulej, sicer dotlej pogosto sodeloval s Pando na tolkalih.
Panda beleži visoko uvrstitev na Pop delavnici 1992 s skladbo Le sebe še imam. Na saksofonu se je takrat pridružil Hugo Šekoranja. Leto kasneje je nastala skladba En korak, ki je Pando “ohranjala pri življenju” do nadaljnega.

V poznih nočnih urah

Karkoli se dogaja Pandi, več ali manj se to dogaja v poznih nočnih urah, bodisi na vajah, na koncertih, na plesih, doma, v postelji, pod mizo, v dvoje, v množicah. Kakorkoli, ta način življenja, način sprejemanja življenja ponoči kot lepšega dela življenja se je odrazil v tretjem projektu, CDju V poznih nočnih urah. Naj se spomnimo skladb En korak, Vzemi me ali Šepetanja in V novi dan ter Za vedno moj (na trobenti je odigral odličen solo Matej Rihter). Zadnji skladbi sta prinesla Pandi velike uspehe na festivalu MMS. Enkrat prva nagrada žirije (Za vedno moj) in drugič drugo mesto občinstva (V novi dan). Promocija je bila v pivnici Kratochwil v Ljubljanil.
Panda je v teh časih posnela dva video spota, prvenec Vzemi me (režiser Špela Kuclar, produkcija KANAL A) in drugi Za vedno moj (režiser in direktor fotografije je bil Izidor Farič. Produkcija VPK).

Vse najboljše

Jubilej pride prej ali slej, pogoj je samo eden. Potrebno je vzdržati skupaj. In Pandi je to uspelo. Celih 10 let. Praznik je okronala z zbirko najboljših skladb dotlej, z naslovom Vse najboljše. Nanjo je bila kot prva uvščena tudi skladba iz natečaja Ema 96, kjer se je Panda odlično odrezala s četrtim mestom (skladba Sama proti vsem).

Ena sama ekstaza

1998 leta , točneje konec oktobra je izšel album, ki je razkrinkal intimo Pandine duše. Segel je tako globoko, kakor sežejo le stvari kot so ecstasy. Album Ecstasy je v bistvu zgodba, ki pripovedujue o ljubezni, strasti, poželenju in solzah. Popolnoma introvertiran album, na katerem se je na posebno mesto postavila skladba Ti&jaz, kjer prvikrat v duetu skupaj pojeta Suzana in Andrej in naslovna Ecstasy, ki je prava pop umetnina in v kateri so še posebej prišle do izraza izjemne pevske sposobnosti pevke Suzane. Prvič se kot skladatelj pojavi tudi kitarist Samo Pirc (Začarana, On se ne zaveda).

Sive ceste

Velika in pomembna stvar, ki se je zgodila Pandi, je zmaga na festivalu MMS 99 s skladbo Sive ceste. Popolno presenečenje za člane skupne, ne pa za poznavalce dobre glasbe. Nastal je nov video spot in skupina je odšla na križarjenje po Sredozemlju. Oboje je bila nagrada za zmagovalno skladbo. Sive ceste je napisal Samo PIrc, besedilo pa Igor Povše.
Glasbeni spot Sive ceste je bil posnet v Ljubljani, Škofji loki in na Ptuju. Poleg Pande je v njem nastopal čudovit bel Mercedes Cabriolet iz 60tih let z rdečimi usnjenimi sedeži. Dogajanje so popestrile značilnosti krajev (Ljubljana - majoretke, Šk.loka - Pasion, Ptuj - gledališče). Režiser je bil Jani Pavec, produkcija Vepri.
Križarjenje po sredozemlju je bilo polno zanimivosti, ki si jih lahko preberete v Mikserju.

Nepremagljivi

Po dobrem letu od zmage na MMS, je skupina uspela pripraviti popolnoma nov projekt, poimenovanem po stari uspešnici Nepremagljivi. Skladba je doživela tudi svoj remake, vse ostale skladbe pa so nove, vključno s skladbo, ki je Pando zastopala na Orionu 2000 in sicer Danes se vse preprosto zdi. Nov projekt je prebudil Pando, ki je do konca leta 2000 imela za seboj preko 30 lastnih koncertov.

Video spot - Nepremagljivi

V zaprašenih prostorih opuščene tovarne Rog v Ljubljani je tajna organizacija nepremagljivi sprejela medse pet novih članov, pet nepremagljivih. Zanje poskrbita strogi rekrutor (Miloš Ulčar - manager skupine Panda) in odločna agentka, ki jo je odigralaTjaša Železnik (znana Anči iz tv nanizanke tv Dober dan). Režiser in direktor fotografije je bil Izidor Farič. Produkcija VPK.

Judovsko dekle

Ena najlepših nalog v letu 2000 za Pando je bila uglasbitev Prešernove pesmi Judovsko dekle, v okviru Prešernovega leta in nastop na velikem odru Cankarjevega doma v družbi eminentnih oseb iz okolja slovenske zabavno-glasbene kulture. Skladba je naletela na izjemno dober odziv pri kritikih in pri publiki. Za spremembo od ostalih bolj ali manj z žalostjo in grenkobo prežetih melodij in izvedb je Pandino Judovsko dekle odraz vedrega značaja največjega slovenkega pesnika.

Sneguljčica

Skupina Panda se je nekje spomladi 2001 zavedla, da ji teče že petnajsto leto obstoja in se bo potrebno za to priložnost še posebej pripraviti. Še pred tem pa posneli video spot za udarno skladbo Sneguljčica iz albuma Nepremagljivi. Spot je režiral Iztok Šuc, produkcija Kerozin in TV Slovenija. Posnet je bil v idiličnem okolju planote Bloke, glavni junak pa je klovn, ki pobira s svojim starinskim kamionetom štoparje. Med njimi sta tudi mlado dekle in fant, med katerima se splete ljubezen. Med drugim se tudi pokvari avto.

Urbana avantura

Pandinih petnajst let je pomemben dogodek. Nenazadnje gre za eno najtrdnejših, najvztrajneših, najbolj sebi lastnih in zvestih skupin v Sloveniji, ki izvajajo urbani pop. Prav od tu pa izvira ideja za Urbano avanturo, kakor je Andrej poimenoval projekt ob 15letnici. Ob Pandi so se zbrali nekateri najvidnejši ustvarjalci urbanega popa in sicer tako, da so vsak na svoj način izvedli ali predelali eno od najbolj znanih Pandinih skladb. Gre za nekakšne duete Pande z Laro Baruco, Avtomobili, Tulijem Furlaničem, Planet Goovom in Pižamo.

1991

 

 

Foto
Franci Virant


 

 

1992

 

 

 

Foto: NN

  

 

1993/94

 

Četrta sprememba: Damjan Mulej, bobni

 

 


foto: Franci Virant

 

 

 

 

 

1995

 

 

 

 

foto: Franci Virant

 

 

 

 


1996

foto: Franci Virant

 

 

 

 

 

 

 

 

1997/98

foto:
Izidor Farič

 

 

 

 

1999

foto:
NN

 

 

 

 

 

 

 

 

2000

foto:
Panda

 

 

 

 

2001

 

 

 

 

 

 

Leto 2002 je bilo po 15letih ustvarjanja v znamenju počivanja, zbiranja novih moči. Panda se je razšla s svojim pevko Suzano Werbole, s katero je odšel tudi njen mož in pandin maneger Miloš Ulčar. 2002


Nova pevka da Pandi ponovni zagon

Panda najde novo pevko Katjo Obleščak, s katero je več kot zadovoljna.

2003