Nismo še končali

Zdaj, ko se je navdušenje po koncertu v Cankarjevem domu po dobrih dveh mesecih že poleglo, smo poiskali Andreja Pompeta, ga povprašali po vtistih, ki so ostali in predvsem želeli dobiti jasen odgovor na namig, ki je takrat naznanjal morebitno prenehanje delovanja skupine Panda in možnost, da bi lahko bil koncert v Cankarjevenm domu njihov zadnji koncert.

Urednik: Andrej, najprej čestitke za izjemno doživetje nocoj. Saj smo pričakovali klasično Pando, a postregli ste z vrsto presenečenj, kar vam kakorkoli vedno uspeva.

Andrej: Ja, kar dolgo smo premlevali vsebino koncerta in se odločali o tem, kdo bi bil tisti gost, s katerim bi si želeli deliti oder in naše pesmi. V Sloveniji imamo obilo odličnih glasbenikov in pevcev, a le redki nekako prilegajo naši glasbi in našim glasbenim razmišljanjem. Nikakor nismo želeli pristopiti k temu “na prvo žogo” in se osredotočiti na tiste najbolj popularne. To je verjetno jasno vsem, ki nas imajo radi in vedo, da za nas smisel muzike ni v popularnosti in razprodanih halah (čeprav je to super zadeva, smeh), ampak globji povezavi med tistimi, ki nas poslušajo in nami, ki z glasbo izražamo naš pogled na življenje. Kakorkoli, mislim da nam je uspel pravi izbor. Tinkara, Urban, Grašič in BBB, saksofonist Fleischman in trobentač Jurkošek.

Urednik: Pa začniva pri Tinkari Kovač. Ona je legenda, vi ste legende. Zakaj, kako?

Andrej: Zgodba se je pričela pred davnimi leti, ko je naša Nina poslušala Tinkaro in jo je ta povsem prevzela. Kasneje pa je Tinkara slišala Nino peti in jo povabila k sodelovanju kot spremljevalno vokalistko. Tako sta se bolje spoznali in nastala je vez, ki jo je Nina obnovila pred dobre pol leta, ko smo nastopili v oddaji V petek zvečer in smo si morali izbrati nekoga, ki bo nastopil z nami. Tinkara je bila prava izbira in obe pevki sta se odlično sestavili v nepozaben duet pri skladbi Kako ga čutim. Tako je potem Tinkara dobila povabilo in dogovor je bil sklenjen. In nismo se dogovorili le za nastop v Linhartovi dvorani, ampak smo s Tinkaro naredili tudi remake skladbe Bele noči.

Urednik: Ja to je bilo veliko presenečenje, gre za eno najlepših Pandinih balad. Ampak Tinkara na koncertu ni samo pela, kajne?

Andrej: Ja, zaželeli smo si tudi njene flavte. Tega nismo mogli izvesti na televiziji, smo pa zato na koncertu in čudovito se je zvok flavte zlil z našo pesmijo.

Urednik: Kaj pa Urban Lutman iz Batista Cadillac? Zakaj prav on?

Andrej: Poleg ženske vokalistke smo razmišljali tudi o moškem pevcu. Najprej moram reči, da se je v zadnjem desetletju situacija pri moških pevcih v Sloveniji izjemno izboljšala. No, mi smo bili izbirčni in večino imen smo prepoznali kot nekompatibilnih z našo glasbo in nivojem glasbenih zvrsti, v katerih nastopajo. Nenako je med vsemi izstopila skupina Batista Cadillac in njen frontman Urban Lutman. Zanimivo je bilo to, da si je zaželel zapeti skladbo Sive ceste, kar se je na koncu pokazalo kot dobra odločitev. Že energija med njim in nina je na Vajah pokazala, da bo zade3vba odlično izpadla.

Urednik: Panda in big band je bilo nekaj novega, nekaj svežega. Kako ste prišli na takšno idejo?

Andrej: Panda je v svoji karieri sproducirala kar nekaj skladb, ki so zelo primerne za veliki orkerster. Do prvih stikov na to temo je prišlo že takoj po Coroni in nekje od začetka 2023 je padla odločitev, da bomo sodelovali z Big Band Bled, ki ga vodi Primož Grašič. Načrt je bil poleg koncerta v Cankarjevem domu izvesti tudi sodelovanje na koncertu v Festivalni dvorani na Bledu. Primož se je odločil za skladbe, ki temeljijo na swingaškem ritmu in tako je nastal repertoar petih skladb, ki smo jih slišali v Cankarju – Ohranimo našo vrsto, Stoje, Jaz si želim, Lino in Nepremagljivi. Zelo smo veseli, da je naša glasba zazvenela tudi v povsem drugi luči in moram povedati, da se ne da dovolj nazorno opisati občutka energije, ki jo proizvede takšno število pihalcev in trobilcev. Jaz sem imel posebno srečo, da sem na odru sedel pred njimi.

Urednik: Primož Fleischman je z vami že nastopal, če se ne motim na vašem zadnjem koncertu v Kinu Šiška. Se je med njim in vami spletla neka dolgoročnejša vez?

Andrej: Težko je govoriti o dolgoročnejši vezi, je pa zagotovo res, da smo se odlično ujeli od prvega trenutka dalje in ko potem vmes preteče nekaj let, potem se zdi, kot da tega vmesnega obdobja sploh ni bilo. Klic po tolikih letih in pogovor, ki je stekel kot da smo bili še včeraj skupaj, je slika našega odnosa. No, Primoža smo si zaželeli že na snemanju albuma LEGENDA in to v dveh skladbah – Legenda in Meni si všeč. Nastop v Cankarju je bilo z njim še posebno doživetje, saj ni nastopil le s saksofonom, ampak je pokazal, da obvlada tako indijsko flavto bansuri kot tudi igranje na steklenico.

Urednik: To se je zgodilo sredi koncerta, ko se je vse dogajalo le s tolkali. Je bilo vse to tudi skrbno načrtovano?

Andrej: Da in ne. Naša Damjan in Vanja sta do zadnjega skrivala svojo točko in zraven povabila še enega prijatelja tolkalista in ko smo se pred koncertom srečali s Primožem na vaji, sta končno obelodanila zamisel in jo tudi zaigrala. Na vprašanje, ali lahko Primož vsemu zaigranemi kaj pridoda, je ta to sprejel z odprtimi rokami in nastal en poseben tolkalistilčni vložek z improvizacijami na steklenico in bansuri.

Urednik: Kaj pa trobenta? Na prejšnjih velikjih koncertih ste imeli pihalno sekcijo. Letos tudi veliki orkester, ampak želeli ste tudi samo trobento?

Andrej: Da, trobenta je bila zaradi skladbe V soju luči. Ko smo je pripravljali za snemanje, je nekdo prišepnil nini, da bi v to skladbo čiudovito legla trobenta. Tako smo se dogovorili z Aljošem Jurkovškom, da posname svoj del v skladbi in potem tudi nastopi z nami v Linhartovi dvorani. Prvo se je odlično izšlo, Aljoša pa je moral zaradi določenih težav nastop na odru odpovedati. Tako ga je nadomestil Žan Cesar in izvedba skladbe je bila popolna.

Urednik: Hvala za vse odgovore, imam pa še eno vprašanje. Ko se je koncert prevesil v zadnjo tretjino, sem opazil, da si za trenutek izginil iz odra. Delovalo je precej napeto. Kaj se v resnici dogajalo?

Andrej: (smeh) Zdaj se smejem, ampak takrat je bila stvar zelo napeta, saj se je bližal nastop Tinkare, nje pa še bilo v zaodrju. Ves čas sem sprva samo pogledoval tja nazaj, potem pa sem se želel prepričati kakšna je situacija. Dobil sem informacijo, da je že skoraj pri vratih. Hitro sem se vrnil, nekoliko smo premešali vrstni red skladb in Tinkara je bila z nami v pravem trenutku.

Urednik: Andrej, sedaj pa najbolj resna stvar: Je bil to vaš zadnji koncert?

Andrej: Če je bil morda pred nastopom v CD še prisotna ta misel, smo jo po koncertu povsem opustili. Ko te publika tako lepo sprejme, ko ti napolni dvorano do zadnjega kotička, ko doživiš iskreno odobravanje vsega kar počnemo, potem je bilo povsem jasno, da smo to misel za nekaj časa opustili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *