Andrej Pompe

Klaviaturist, pevec, skladatelj

Andrej je ustanovni in obenem edini član Pande, ki je v njej že od vsega začetka. Ostali Pandovci ga imenujejo šef in tudi zunanja javnost ga je spoznala kot vodjo skupine. Nekoč je bil član skupine Predmestje, ki je izdala 4 albume in bila leta 1977 najpopularnejša slovenska skupina. Igrali so jazz-rock, večinoma naravnan v instrumente. Po njenem razpadu je Andrej pričel razmišljati o pop-rock skupini s poudarkom na vodilnem glasu in tako je 1986 v kleteh, kjer je kavarna Evropa in knjižnični kompleks v Ljubljani, nastala Panda.
Andrej je klaviaturist in avtor večine skladb in tudi mnogih besedil. Sicer mu pravijo tudi motor, srce in še kaj Pande. Spoznamo ga po glasu v pesmih Ti & jaz in Sive ceste ter mnogih spremljevalnih vokali, kjer skupaj z Vladom barvata Pandino zvočno podobo.

Prve stike s popularno glasbo, v kateri ima glas zelo pomembno vlogo, je imel v osemdesetih letih, ko je napisal veliko skladb za vrsto slovenskih pevk in pevcev, med drugim tudi za Vlada Kreslina (Danijela, Stanovanjska ljubezen) in slovenske ter jugoslovanske uspešnice za Marjetko Falk – Neco (Ljubimec moj, Storila bom to, Formula ena).

Glasba ga je pripeljala tudi v tržno-komunikacijske vode, kjer deluje v profesionalnem življenju. Tu se je kot glasbenik uveljavil s pisanjem jinglov in glasbe za televizijske ter radijske spote (preko 120). Najbolj znani in popularni deli iz tega področja so Frutek, Kako ga čutim, iz katerega je kasneje skupina Panda naredila eno svojih uspešnic in Kakšne so danes novice.

Uglasbil je nekaj besedil za otroke na podlagi katerih so bile izdane razne kasete (Pika Poka – Lily Novy, Mala marjetica, …) ter skupaj s pesnico Bino Žmavc Štampe in koreografinjo Gordano Stefanovič pripravil plesno brodvejsko predstavo Rokereta.

Sredi devetdesetih je skomponiral vrsto jinglov za najpopularnejši slovenski radio VAL 202. Leta 1991 je postal kreativni direktor in solastnik agencije Formitas. Od 1996 je predavatelj na Fakulteti GEA College. Je poročen in oče treh otrok.
Panda je njegov alter ego, njegova odrešitev. Panda mu je bila usojena, kar dokazuje tudi neverjetna povezava med njegovimi inicialkami in imenom Panda: Panda = P&A (Pompe Andrej = PA, & = and (angl.), and pa je tudi začetek imena Andrej).